Δεν φαίνεται να αποδίδει «καρπούς» η απελευθέρωση λαγών, αφού σύμφωνα με έρευνα για την εκτροφή και την απελευθέρωση του συγκεκριμένου ζωικού είδους, η πρακτική της απελευθέρωσης βρέθηκε να έχει ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη ως προς το κόστος.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν απελευθερώσεις, δεν αυξάνει σοβαρά ο πληθυσμός και η κυνηγετική κάρπωση. Επίσης, οι κίνδυνοι γενετικής υποβάθμισης και μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών στους αγρίους πληθυσμούς είναι πιθανοί.
Την έρευνα «υπογράφουν οι Χρήστος Σώκος (Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης), Περικλής Μπίρτσας, (Εργαστήριο Άγριας Πανίδας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος , ΤΕΙ Λάρισας), Βασίλική Σπύρου, (Εργαστήριο Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, ΤΕΙ Λάρισας), Χρήστος Ιακωβάκης (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Χαράλαμπος Μπιλλίνης (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
H ίδια μελέτη έδειξε ότι ο λαγός είναι είδος της άγριας πανίδας, συνεπώς η γενετική ποικιλότητα και η εξελικτική διαδικασία είναι θέματα της νομοθεσίας και των στρατηγικών για τη διατήρηση της φύσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου